Comme un Fénétra, le gâteau toulousain à l'abricot

Comme un Fénétra, le gâteau toulousain à l'abricot

Hey everyone, I hope you are having an amazing day today. Today, I will show you a way to prepare a special dish, Comme un Fénétra, le gâteau toulousain à l'abricot. One of my favorites. For mine, I am going to make it a little bit unique. This will be really delicious.

Comme un Fénétra, le gâteau toulousain à l'abricot is one of the most popular of recent trending foods on earth. It is enjoyed by millions daily. It's easy, it's quick, it tastes yummy. Comme un Fénétra, le gâteau toulousain à l'abricot is something that I have loved my whole life. They are nice and they look fantastic.

Many things affect the quality of taste from Comme un Fénétra, le gâteau toulousain à l'abricot, starting from the type of ingredients, then the selection of fresh ingredients, the ability to cut dishes to how to make and serve them. Don't worry if you want to prepare Comme un Fénétra, le gâteau toulousain à l'abricot delicious at home, because if you already know the trick then this dish can be used as an extraordinary special treat.

As for the number of servings that can be served to make Comme un Fénétra, le gâteau toulousain à l'abricot is Pour 6 personnes. So make sure this portion is enough to serve for yourself and your beloved family.

Just in addition, the time it takes to cook Comme un Fénétra, le gâteau toulousain à l'abricot estimated approx 50 min.

To get started with this particular recipe, we have to first prepare a few ingredients. You can have Comme un Fénétra, le gâteau toulousain à l'abricot using 18 ingredients and 5 steps. Here is how you cook it.

Le Fénétra est un gâteau traditionnel familial de Toulouse. La recette traditionnelle comprend des amandes, du sucre, de la confiture à l'abricot, des écorces de citron confit et de la meringue façon macaron. C'est un gâteau qui était très connu dès l'époque Gallo romaine, et ce jusque dans les années 40.

Progressivement, le dessert est devenu désuet, et aujourd'hui seules quelques pâtisseries spécialisées de la ville rose le proposent encore.

Un de ses défauts à mes yeux, c'est qu'il est très très sucré !
Du coup, pour le réaliser aujourd'hui, je troque la confiture traditionnelle d'abricots par une compotée moins sucrée, et j'ai remplacé la pâte sucrée par une pâte sablée.

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Ingredients and spices that need to be Get to make Comme un Fénétra, le gâteau toulousain à l'abricot:

  1. Pour la pâte sablée :
  2. 250 g farine
  3. 125 g sucre glace
  4. 125 g beurre pommade
  5. 1 œuf
  6. eau glacée
  7. pour la compotée d'abricots :
  8. 650 g d'abricots dénoyautés
  9. 10 cl d'eau
  10. 350 g sucre poudre
  11. 1 fève de Tonka
  12. 100 g d'écorces de citron confit (vous pouvez remplacer par de l'orange ou du melon confit)
  13. Pour le macaron :
  14. 4 blancs d'œufs
  15. 1 pincée sel
  16. 125 g poudre d'amande
  17. 100 g sucre en poudre
  18. 2 cuillères à soupe farine ou de maïzena

Steps to make to make Comme un Fénétra, le gâteau toulousain à l'abricot

  1. Commencez par préparer la pâte sablée qui nécessite un temps de repos au frais.

    Dans le bol du robot pâtissier, mélangez la farine, le sucre, l'œuf, et le beurre. Mélangez rapidement pour obtenir une texture sableuse. Amalgamez le tout avec un peu d'eau froide. Boulez, filmez et réservez 1 heure au frigo.
  2. Préparez ensuite la compotée d'abricots : mélangez les abricots avec le sucre, ajoutez l'eau. Portez à ébullition, puis laissez compoter environ 15 minutes en mélangeant régulièrement. Lorsque la compotée devient légèrement sirupeuse, retirez du feu et laissez refroidir.

    Ajoutez le citron confit coupé en dés, et râpez la noix de tonka avant de mélanger le tout.
  3. Préparez ensuite la préparation macaron : battez les blancs en neige avec une pincée de sel. Ajoutez le sucre en 3 fois et laissez monter jusqu'à obtenir le bec d'oiseau.

    Ajoutez ensuite la farine et la poudre d'amande, mettez en poche et réservez.
  4. Foncez le moule à tarte avec la pâte sablée. Recouvrez avec la compotée d'abricots. Déposez ensuite le macaron en serpentin sur le dessus de la tarte.
  5. Enfournez dans un four préchauffé à 180° pour 35 minutes.


    Laissez refroidir avant de déguster.


    Le gâteau peut se conserver 1 jour ou 2 à température ambiante.

As your experience as well as self-confidence grows, you will discover that you have much more all-natural control over your diet as well as adjust your diet regimen to your individual tastes gradually. Whether you intend to serve a recipe that uses fewer or even more ingredients or is a bit basically zesty, you can make basic modifications to accomplish this objective. To put it simply, start making your recipes on time. When it comes to basic food preparation skills for novices you don't require to learn them however just if you master some easy cooking techniques.

This isn't a full guide to quick and also very easy lunch dishes yet its good something to chew on. Ideally this will get your innovative juices streaming so you can prepare scrumptious meals for your family members without doing a lot of square meals on your trip.

So that's going to wrap this up with this special food Recipe of Speedy Comme un Fénétra, le gâteau toulousain à l'abricot. Thank you very much for your time. I am sure that you can make this at home. There's gonna be interesting food in home recipes coming up. Don't forget to bookmark this page in your browser, and share it to your loved ones, friends and colleague. Thanks again for reading. Go on get cooking!

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